accountantsonline.nl: Kleiner NBA-bestuur: Leiderschap, Daadkracht en Vernieuwen
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.
Hier klikken

Kleiner NBA-bestuur: Leiderschap, Daadkracht en Vernieuwen

De leden van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie (NBA) hebben tijdens een ledenvergadering ingestemd met een verkleining van het bestuur. Het huidige bestuur bestaat uit 13 leden, er komt nu een transitiebestuur van zeven leden, dat de weg bereidt voor een bestuur van vijf leden, dat zich onder meer gaat bezig houden met de maatschappelijke relevantie van de accountant. Daarvoor is een uitgebreide vernieuwingsagenda opgesteld in juni 2018.

Maatschappelijke rol houden

Marco van der Vegte, voorzitter van de NBA, is verheugd met de uitkomsten van de ledenvergadering. “Het is goed dat de leden deze stap nu zetten. Oude machtsstructuren zijn ingeruild voor de ontwikkeling van de beroepspraktijk en het steviger oppakken van de maatschappelijke rol van de accountant. De vernieuwing van het vak kan daarmee met volle kracht worden doorgevoerd.”

Governance

Tevens gaan NBA-leden zich anders organiseren langs inhoudelijke en strategische thema’s in plaats van op basis van klassieke representatie van deelbelangen. Leden krijgen in deze structuur meer autonomie er is veel aandacht voor de ontwikkeling van het beroep en de beroepsbeoefenaar. Het komende jaar werkt de NBA de nieuwe verenigingsstructuur samen met de leden verder uit. Bij de uitwerking worden meer dan 1000 leden betrokken.

Vernieuwingsagenda

Het kleinere bestuur en de opzet van de nieuwe verenigingsstructuur zijn een uitwerking van de visie die is vastgelegd in de Vernieuwingsagenda van de sector. Hiermee werd eerder dit jaar al ingestemd door de leden. Die Vernieuwingsagendakent vijf elementen: Maatschappelijke Relevantie, Vernieuwende Kracht, Sterk Merk, Een Lerend Beroep en Onomstreden Kwaliteit. Op al deze punten zijn concrete verbeteringen geformuleerd.

Wetswijziging

Het bestuur is tijdens de ledenvergadering teruggebracht naar zeven leden, nadat zes leden vrijwillig hun functie neerlegden. Dat transitiebestuur zal de voorbereidingen treffen om te komen tot een bestuur van vijf leden. Daarvoor is een wetswijziging nodig. Naar verwachting zal een bestuur van vijf leden in 2020 kunnen aantreden.

Bron:
 www.nba.nl/

Eerder geplaatste artikelen

Geen plezier meer in je werk. Wat doe je?
Stel, je hebt een leuke baan met veel verantwoordelijkheid. Maar de laatste tijd begin je je steeds meer te ergeren aan de directie, geroddel en politieke spelletjes.Je werkgeluk neemt af en je verlie...
Lees meer...
Ons brein zit verandering in de weg
Hebben jullie ook op de laatste heidag afgesproken een aantal dingen echt anders te gaan doen? In de interne communicatie, samenwerking of processen? Of in de relatie met jullie klanten? En kwam daar ...
Lees meer...
De grens tussen werk en privé vervaagt steeds meer. Wat nu?
Het Uit het ‘People Unboxed’ onderzoek van HR-dienstverlener ADP blijkt dat driekwart (75%) van de Europese werknemers werk en privé liever gescheiden houdt. Desondanks geeft bijna ...
Lees meer...
Hier klikken