accountantsonline.nl: Plannen nieuw pensioenstelsel krijgen meer vorm
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.
Hier klikken

Plannen nieuw pensioenstelsel krijgen meer vorm

De plannen voor een nieuw pensioenstelsel zijn onlangs bevestigd in de gepubliceerde Miljoenennota. Het nieuwe stelsel moet beter aansluiten op de ontwikkelingen binnen de economie en de arbeidsmarkt.

In juli 2015 publiceerde het kabinet een Kamerbrief (pdf) waarin de hoofdlijnen van het nieuwe pensioenstelsel waren opgenomen. In de Miljoenennota 2016 (pdf) zijn deze plannen bevestigd. Het nieuwe pensioenstelsel richt zich op de volgende vier doelstellingen:


  • Alle werkenden moeten voldoende pensioen kunnen opbouwen. Dit geldt zowel voor werknemers die bij een werkgever in dienst zijn als voor flexwerkers en zelfstandigen.
  • Er komt een actuarieel correctere systematiek van pensioenopbouw ter vervanging van de zogenoemde doorsneesystematiek. Het nieuwe systeem moet ervoor zorgen dat de premie in verhouding staat tot de pensioenaanspraken en dat er geen herverdeling is tussen leeftijdsgroepen.
  • Er komen moderne pensioenovereenkomsten die de sterke punten van bestaande uitkerings- en premieovereenkomsten combineren.
  • Er moeten meer keuzemogelijkheden komen, zodat de pensioenregeling beter aansluit bij de wensen van de deelnemer. Denk aan het afstemmen van de pensioeninleg of het afstemmen van de pensioenuitkering op de persoonlijke situatie, bijvoorbeeld voor aanschaf of aflossing van een eigen woning. 

Plannen dit najaar uitgewerkt
De Tweede Kamer werkt deze plannen in het najaar verder uit. Dan verschijnt er een werkprogramma waaruit zal blijken hoe het nieuwe pensioenstelsel er precies uit zal komen te zien. Bron: Rendement

Eerder geplaatste artikelen

Geen plezier meer in je werk. Wat doe je?
Stel, je hebt een leuke baan met veel verantwoordelijkheid. Maar de laatste tijd begin je je steeds meer te ergeren aan de directie, geroddel en politieke spelletjes.Je werkgeluk neemt af en je verlie...
Lees meer...
Ons brein zit verandering in de weg
Hebben jullie ook op de laatste heidag afgesproken een aantal dingen echt anders te gaan doen? In de interne communicatie, samenwerking of processen? Of in de relatie met jullie klanten? En kwam daar ...
Lees meer...
De grens tussen werk en privé vervaagt steeds meer. Wat nu?
Het Uit het ‘People Unboxed’ onderzoek van HR-dienstverlener ADP blijkt dat driekwart (75%) van de Europese werknemers werk en privé liever gescheiden houdt. Desondanks geeft bijna ...
Lees meer...
Hier klikken