accountantsonline.nl: Nederland middenmoot in Europese woningmarkt
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.
Hier klikken

Nederland middenmoot in Europese woningmarkt

De Nederlandse woningmarkt presteert in veel gevallen gemiddeld in vergelijking met andere Europese landen. Opvallend is de hoge prijs voor een woning in Amsterdam. De prijs voor een woning in onze hoofdstad ligt hoog in vergelijking met andere Europese steden, Parijs blijkt echter de duurste stad om te wonen. Opvallend zijn de lage huisvestingskosten in Nederland. De Nederlander kent daarentegen wel de hoogste woonschulden. Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit de Europese studie van Deloitte “Property Index, Overview of European Residential Markets”.

Het onderzoek heeft de verschillende aspecten van de woningmarkt in 27 Europese landen in kaart gebracht. Gekeken is naar aspecten als nieuwbouw, verkoopprijzen, huisvestingskosten en betaalbaarheid van woningen.

Prijs
De gemiddelde prijzen voor een huis in Nederland liggen op het Europees gemiddelde (ca. € 2.100 per m2). In Italië, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk liggen de prijzen hoger dan in Nederland, terwijl Duitsland en België lager eindigen. Amsterdam zit in de duurste prijscategorie. Parijs, Londen en Milaan spannen de kroon.

Kosten en betaalbaarheid huisvesting
De Property Index laat zien dat de gemiddelde huisvestingskosten in Europa rond de € 3.200 per burger per jaar liggen, dit komt neer op € 5.800 per huishouden. De gemiddelde huisvestingskosten (huur en koop) liggen in Nederland laag ten opzichte van omringende landen. “Als we kijken naar de huisvestingskosten zien we dat deze in Nederland gedrukt worden door de sociale huur”, aldus Paul Meulenberg, partner Real Estate Advisory bij Deloitte.

Hongarije kent met nog geen 40% van het Europees gemiddelde de laagste kosten, Denemarken voert de lijst aan. Denemarken ligt met de huisvestingskosten maar liefst 70% boven het Europees gemiddelde.

In het onderzoek is ook gekeken naar de betaalbaarheid van woningen, het brutosalaris is vergeleken met de gemiddelde prijs van een woning. Nederland eindigt ook hier in de middenmoot. Echter, na correctie voor de hypotheekrenteaftrek in Nederland, eindigen we met België, Denemarken en Duitsland in het rijtje meest betaalbare woningen. “Wel moet gekeken worden naar de ontwikkeling van de huizenprijzen als besloten wordt de hypotheekrente af te schaffen”, meent Meulenberg. “Te verwachten is dat (gedeeltelijke) afschaffing van de hypotheekrenteaftrek zal leiden tot een daling in de huizenprijzen.”

De Nederlander heeft gemiddeld de hoogste hypotheekschuld per hoofd van de bevolking. De buurlanden liggen op slechts de helft van de schuld in Nederland.

Nieuwbouw
Uit het onderzoek blijkt dat Spanje en Frankrijk, ondanks de slechte economische situatie koploper zijn in de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen. “De nieuwbouw in Spanje is deels te verklaren door de vraag naar vakantiehuizen in dit land,” “Wel zien we ook in Spanje een dalende productie ten opzichte van 2008. Frankrijk kent echter een groeiende  woningproductie, dit is het gevolg van de oplevering van de pijplijn met nieuwbouwwoningen waarvan de ontwikkeling is gestart voor de crisis”.

Bron:
Deloitte

Eerder geplaatste artikelen

Geen plezier meer in je werk. Wat doe je?
Stel, je hebt een leuke baan met veel verantwoordelijkheid. Maar de laatste tijd begin je je steeds meer te ergeren aan de directie, geroddel en politieke spelletjes.Je werkgeluk neemt af en je verlie...
Lees meer...
Ons brein zit verandering in de weg
Hebben jullie ook op de laatste heidag afgesproken een aantal dingen echt anders te gaan doen? In de interne communicatie, samenwerking of processen? Of in de relatie met jullie klanten? En kwam daar ...
Lees meer...
De grens tussen werk en privé vervaagt steeds meer. Wat nu?
Het Uit het ‘People Unboxed’ onderzoek van HR-dienstverlener ADP blijkt dat driekwart (75%) van de Europese werknemers werk en privé liever gescheiden houdt. Desondanks geeft bijna ...
Lees meer...
Hier klikken