accountantsonline.nl: Kleiner NBA-bestuur: Leiderschap, Daadkracht en Vernieuwen
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.
Hier klikken

Kleiner NBA-bestuur: Leiderschap, Daadkracht en Vernieuwen

De leden van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie (NBA) hebben tijdens een ledenvergadering ingestemd met een verkleining van het bestuur. Het huidige bestuur bestaat uit 13 leden, er komt nu een transitiebestuur van zeven leden, dat de weg bereidt voor een bestuur van vijf leden, dat zich onder meer gaat bezig houden met de maatschappelijke relevantie van de accountant. Daarvoor is een uitgebreide vernieuwingsagenda opgesteld in juni 2018.

Maatschappelijke rol houden

Marco van der Vegte, voorzitter van de NBA, is verheugd met de uitkomsten van de ledenvergadering. “Het is goed dat de leden deze stap nu zetten. Oude machtsstructuren zijn ingeruild voor de ontwikkeling van de beroepspraktijk en het steviger oppakken van de maatschappelijke rol van de accountant. De vernieuwing van het vak kan daarmee met volle kracht worden doorgevoerd.”

Governance

Tevens gaan NBA-leden zich anders organiseren langs inhoudelijke en strategische thema’s in plaats van op basis van klassieke representatie van deelbelangen. Leden krijgen in deze structuur meer autonomie er is veel aandacht voor de ontwikkeling van het beroep en de beroepsbeoefenaar. Het komende jaar werkt de NBA de nieuwe verenigingsstructuur samen met de leden verder uit. Bij de uitwerking worden meer dan 1000 leden betrokken.

Vernieuwingsagenda

Het kleinere bestuur en de opzet van de nieuwe verenigingsstructuur zijn een uitwerking van de visie die is vastgelegd in de Vernieuwingsagenda van de sector. Hiermee werd eerder dit jaar al ingestemd door de leden. Die Vernieuwingsagendakent vijf elementen: Maatschappelijke Relevantie, Vernieuwende Kracht, Sterk Merk, Een Lerend Beroep en Onomstreden Kwaliteit. Op al deze punten zijn concrete verbeteringen geformuleerd.

Wetswijziging

Het bestuur is tijdens de ledenvergadering teruggebracht naar zeven leden, nadat zes leden vrijwillig hun functie neerlegden. Dat transitiebestuur zal de voorbereidingen treffen om te komen tot een bestuur van vijf leden. Daarvoor is een wetswijziging nodig. Naar verwachting zal een bestuur van vijf leden in 2020 kunnen aantreden.

Bron:
 www.nba.nl/

Eerder geplaatste artikelen

Is jouw LinkedIn-profiel bijgewerkt?
Of je nu als ondernemer of als werknemer gebruikmaakt van LinkedIn, voor beide geldt dat het belangrijk is om je profiel up-to-date te houden en actief te blijven, ook als je niet direct op zoek bent ...
Lees meer...
Jermaine Wekenborg nieuwe partner Koenen en Co
Per 1 januari 2019 treedt Jermaine Wekenborg als partner toe bij Koenen en Co. Korte kennismaking Tijdens zijn opleiding Fiscale Economie aan de Universiteit van Tilburg, begint Jermaine in 2005...
Lees meer...
accon■avm verwelkomt Lubberink & co en De Groof
Per 1 december hebben twee accountantskantoren zich aangesloten bij accon■avm adviseurs en accountants: Lubberink & co uit Groningen en De Groof uit Veldhoven. De medewerkers komen in dienst van...
Lees meer...
Hier klikken